Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
fazy na ajerkoniak ciąg dalszy :-) pyszna, puszysta, wilgotna babka z wyczuwalnym smakiem karmelu i ajerkoniaku. polecam na Wielkanoc i nie tylko :-)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Margarynę, olej, adwokat i cukier oraz wodę gotować przez 10 minut (od chwili zagotowania) na małym ogniu cały czas mieszając, ponieważ karmel bardzo się pieni. Przestudzić. Gdy masa będzie ciepła (nie gorąca) dodać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami (ja zrobiłam to rózgą do jajek). Odlać 1/2 szklanki masy, a resztę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (rownież za pomocą rózgi). Ubić białka na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do dużej formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka (mojej wystarczyło 45 minut). Po upieczeniu polać babkę odlaną masą karmelową. Można dowolnie udekorować. Smacznego :-)