Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 63
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 2723
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 239
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5391
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 63
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 2723
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 239
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5391
Składniki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon. Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach. Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą. Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.