Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedświąteczne przygotowania w toku, warto również pomyśleć o świątecznym menu. Dzisiaj proponuję szybką babkę a'la Murzynek, mocno kakaowa, z lekkim kawowym posmakiem, oblana ciemną czekolada. Babka jest wilgotna, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Składniki
Ciasto: w jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy miękkie masło na jasny, puszysty krem. Następnie cały czas miksując wlewamy maślankę, mleko, kawę rozpuszczoną w łyżce mleka i jajka (masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi). Gdy wszystkie składniki się połączą stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach. Formę natłuszczamy i podsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce. Polewa: czekoladę podgrzewamy w małym rondelku ze śmietaną do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy ciasto. SMACZNEGO!