Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to jeszcze przepis z kuchni mojej babci. Absolutny hit - szybko się robi, szybko znika z talerza. Przepyszny, łatwy w zrobieniu, puszysty wypiek posypany na wierzchu cukrem. Nie spotkałam się jeszcze z podobnym wypiekiem w innym wykonaniu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Mąkę z kartoflanką zmieszać na talerzu i podzielić na 4 części. Masło z cukrem ucierać na zimno na pianę i wsypać cukier waniliowy - duży. Dodać pierwszą część mąki i jedno jajko i ucierać na jednolitą masę. Tak powtarzamy 4 razy. Na koniec wsypać proszek do pieczenia i wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 33cmx26cm. Wierzch ciasta wyrównać i posypać cukrem waniliowym i białym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast należy na blasze pokroić wypiek na kawałki. Tym razem dodałam do ciasta i na wierzch prawdziwy cukier waniliowy. Zazwyczaj dodaję zwykły cukier wanilinowy. Wypiek ten można jeść wkrótce po upieczeniu wtedy jest chrupiąca wierzchnia warstewka z cukru, lub kiedy wystygnie i nabierze wilgoci. Wtedy jest taki jedyny w swoim rodzaju.