Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajvar to pasta z grillowanej papryki i bakłażanów. W zależności od dodatków może być pikantny, łagodny, kwaśny - co kto lubi. Używany na całych Bałkanach i popularny jak u nas ketchup. Podawany do mięs na ciepło, na zimno, do potraw z grilla. Zastosowań również ma tyle, co ketchup. Tu w wersji łagodnej, podany do grillowanej kolacji dla przyjaciół, nie do końca prawdziwy - ale szybki.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14106
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 35
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 102
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14106
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 41
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 35
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 132
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
Papryki upiecz w całości na mocno rozgrzanym grillu, aż będą całkiem miękkie i sczernieją. Włóż do papierowej torebki i czekaj, aż ostygną. Bakłażana pokrój w kostkę,posyp obficie solą i odstaw na sito na ok. godzinę. Opłucz i osusz papierem kuchennym. Paprykę obierz ze skóry, cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. (ok. 1,5 - 2 godzin), mieszaj, aby się nie przypaliło. W połowie smażenia dodaj zczyptę przyprawy włoskiej (lub więcej, jeżeli robisz wersję ostrzejszą). Do ostrej wersji można dodać jedną czy dwie papryczki chilli - również upieczone - z pestkami lub bez, lub inne przyprawy. Ja przestudzony sos utarłem blenderem, wiadomo, leń, ale powinno się go przetrzeć przez sito. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba. Mój ajvar poszedł od razu do konsumpcji, ale można go włożyć do słoiczków i zawekować.