Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybka, prosta i sycąca zupka :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Bulion zagotować, najlepiej jeśli byłby to bulion drobiowy, ale jeśli takim nie dysponujemy może być z kostek (byle nie za mocny).
Do bulionu wrzucamy serek topiony i zioła, całość mieszamy trzepaczką, tak aby serek się rozpuścił. Ogień pod garnkiem ma być jak najmniejszy.
Kiedy serek topiony się rozpuści dodajemy czosnek (wielkość ząbka uzależniona jest od tego, jak bardzo lubimy czosnek).
Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty.
zupa powinna mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadka można ja zagęścić. Najczęściej dodaję w tym celu okruchy czerstwej angielki lub chleba, który kroję na grzanki.
Można do smaku dodać odrobinę białego wina.
Podawać z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi, chlebem, bułką, groszkiem ptysiowym, makaronem.... Jak kto lubi :)