Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa krem z cukinii z grzankami i prażonym słonecznikiem :)
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 214
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8946
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 148
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 297
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 214
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8946
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 148
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 297
Składniki
Zaczynamy od ugotowania wywaru, może być drobiowy albo jeśli ktoś woli to warzywny. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia to też świetnie się nada.
Cebulę, ziemniaki oraz cukinię kroimy w kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, stosujemy ją w całości, jeśli starsza, to trzeba obrać ze skórki i wydrążyć środki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, następnie wrzucamy ziemniaki i także obsmażamy, na koniec natomiast dodajemy cukinię. Wszystko smażymy jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Kiedy zupa się gotuje mamy czas na uprażenie słonecznika i przygotowanie grzanek.
w między czasie prażymy słonecznik i przygotowujemy grzanki. Żeby uprażyć słonecznik wystarczy wrzucić ziarna słonecznika na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Ziarna są gotowe, kiedy nabiorą złotego koloru. Ja użyłam kupionych grzanek, ale można je też zrobić samemu.
Kiedy zupa jest już gotowa, wyciągamy z niej mięso oraz te kawałki warzyw, które by nam się źle rozdrobniły (łodyżki selera,pietruszki) i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy ją rozrzedzić wodą albo słodką śmietanką.
Podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem. Smakuje rewelacyjnie, musicie koniecznie spróbować. Smacznego!