Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc za pasem, więc wypróbowałam ostatnio przepis na baranka z ciasta. Aby go zrobić, należy mieć specjalną foremkę. Moja jest pełna, skręcana na śrubki. Co jeszcze potrzebujemy?
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 111
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14414
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 45
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 58
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 209
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 111
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14414
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 45
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 58
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 209
Składniki
Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski przelewam 4-5 łyżek ciepłego mleka, dodaję cukier i wkruszam drożdże. Dokładnie mieszam. Przysypuję 2 łyżkami mąki i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewam mąkę. Dodaję pozostałe składniki, czyli jajko, ciepłą wodę, resztę mleka, olej, sól i zaczyn. Wyrabiam ciasto, aż nabierze kształtu zgrabnej kuli. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia -ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Foremkę wysmarowuję od wewnątrz masłem, można też wykorzystać olej. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, odrywam kawałek i wylepiam połówkę foremki. Formę skręcam i zostawiam na pół godziny, aby ciasto ponownie podrosło i wypełniło całą foremkę. Następnie wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
Foremkę rozkręcam dopiero kwadrans po wyjęciu baranka z piekarnika. Gotowe!!!