Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To co lubię – warzywa prosto z targu i kasza. Lekko, a zarazem rozgrzewająco. Tym razem znowu wegańsko /choć następnym razem jakiś szaszłyk mięsny pewnie wyląduje obok/. I bezglutenowo.
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4335
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 9
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 367
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 33
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4335
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 9
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 367
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 33
Składniki
Kalafior gotuję z odrobiną soli. Kaszę też gotuję, i też z solą. Po ugotowaniu odstawiam. Pieczarki oczyszczam, kroję na ćwiartki/połówki, podsmażam lekko z pieprzem i solą. Cebulę kroję w piórka, podsmażam i karmelizuję na brązowym cukrze. Pomidory kroję i duszę, aż się trochę rozmiękną /mi skórki nie przeszkadzają, ale jak ktoś nie lubi, to można wcześniej sparzyć i obrać/. Dodaję przyprawy i umyty szpinak. Duszę i odparowuję przez około 10 minut. Dodaję cebulę i pieczarki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dno naczynia żaroodpornego wykładam ugotowaną kaszą jaglaną. Na kaszę układam różyczki kalafiora. Posypuję go curry i pieprzem kajeńskim. Na wierzch wylewam pomidorowo-szpinakowy sos. Zapiekam przez około 20-25 minut. Wierzch posypuję koprem, szczypiorem i układam marynowane papryki.