Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyobrażacie sobie wigilijny barszcz bez uszek? Ja nie :) Na blogu znajdziecie przepis jak zrobić pyszny, prawdziwy, domowy czerwony barszczyk. Dzisiaj pokażę Wam, jak przygotować do niego uszka z kapustą i grzybami.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 507
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24701
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 102
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 507
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24701
Składniki
Połowę mąki wsypuję do miski, dodaję sól i stopniowo dodaję gorącą wodę mieszając łyżką. Następnie powoli dosypuję resztę mąki i wyrabiam ciasto ręką.
Ciasto dzielę na 4. Pierwszą część wałkuję dosyć cienko i kroję na kwadraciki – bok takiego kwadratu ma 3-4 cm długości. Na środek kwadracika nakładam odrobinę farszu. Zlepiam przeciwległe rogi, a następnie brzegi ciasta, tak aby powstał trójkącik. Następnie łącze ponownie przeciwległe rogi.
Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Czekam aż wypłyną i wyjmuję od razy łyżką cedzakową.