Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się bez bicia, że nigdy nie próbowałam klasycznej tarty Tatin z jabłkami, bo nie lubię pieczonych jabłek. Stałam się za to fanką tarty bananowej (przepis innym razem:)) i robiłam ją już kilka razy. Przyszło mi do głowy, że równie dobrze może smakować z truskawkami, bo w końcu środek sezonu truskawkowego :)
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 139
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 236
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 139
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 236
Składniki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować miękkim masłem i wysypać brązowym cukrem. Truskawki umyć, odszypułkować, wysuszyć i przekroić na pół. Ułożyć ściśle przekrojem do dołu na dnie tortownicy.
Mąkę, proszek, cukier i sół wymieszać. Jajko, maślankę, śmietanę, olej i wanilię wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Formę ustawić na blasze(!) i piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić na pół godziny do ostygnięcia w formie.
Zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić tartę do góry nogami.