Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwodzi smakiem, na pewno oczaruje gości!!!!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy zmielone migdały, orzechy laskowe i bułkę tartą oraz 4 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, aż do zrumienienia. Gotową masę przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
Jabłka obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy resztę masła, wrzucamy jabłka. Po kilku minutach dodajemy cynamon i wlewamy 80 ml wody. Dusimy ok. 20 min na mocnym ogniu, aż do powstania musu. Jeśli masa jabłkowa nie jest jednolita miksujemy ją blenderem lub w mikserze.
Śmietanę ubijamy z łyżką cukru.
Gdy wszystkie składniki są już zimne układamy je warstwami w szklankach (najlepiej szerokich i niewysokich): jabłka, śmietanę, orzechy, jabłka, śmietanę orzechy. Wstawiamy na chwilę do lodówki i podajemy.