Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 4827
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każd...
Odsłon: 5016
Przepis dnia
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie...
Odsłon: 4827
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każd...
Odsłon: 5016
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.