Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę ilości kaszy mielemy razem z twarogiem. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało gęsta, możemy dodać jeszcze bułki tartej lub łyżkę mąki ziemniaczanej.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    1198 dni temu
    Czy kotlety można przyrządzić w parowarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1198 dni temu
    Kotlety można uparować, ale wówczas warto zadbać o to, by masa była odpowiednio gęsta, dodając nieco więcej bułki tartej lub mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wówczas pomijamy również etap obtaczania kotletów w bułce tartej-tę czynność uwzględniamy tylko wtedy, gdy kotlety będą smażone.
  • Gość Gość
    1591 dni temu
    Czy można pominąć jajka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1591 dni temu
    Można pominąć, aczkolwiek masa może się okazać zbyt sucha. Zobacz, jak możesz zastąpić jajka w przepisach: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach Sposób z nasionami chia lub siemieniem lnianym powinien się tu sprawdzić idealnie :)
  • Monika Monika
    1650 dni temu
    Kotlety wyszły mi bardzo dobre... trochę bardziej doprawilam "po swojemu" ale generalnie są świetne

    odpowiedz

  • Sss Sss
    1856 dni temu
    Cudowne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1903 dni temu
    Jakiej kaszy gryczanej należy użyć: palonej czy białej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1902 dni temu
    Sprawdzi się tutaj zarówno palona, jak i biała. Wszystko zależy od Twoich preferencji :)
  • Kucharka Kucharka
    2265 dni temu
    Dzisiaj zrobilam, wyszly swietne. Zamiast smazyc, upieklam je w piekarniku i obtoczylam w sezamie. Polecam, naprawde warto je zrobic.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2342 dni temu
    Pyszne. Proponuję dorzucić odrobine sambar masala, świetnie wyostrza smak.

    odpowiedz

  • mooshead mooshead
    2432 dni temu
    Kotlety rewelacja bardzo smaczne (choć nie jestem wielką fanką twarogu) podałam do nich sos tzatziki mmm pychota!!!! Dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • początkujący wegetarianin początkujący wegetarianin
    2643 dni temu
    Kotlety wyszły bardzo delikatne, ale smaczne. Użyłam dwóch woreczków kaszy gryczanej niepalonej, 275g twarogu Pilos, zagęściłam kromką namoczonego chleba słonecznikowego i bułką tartą. Podam z ugotowaną fasolką szparagową.

    odpowiedz

  • KrzaKu83 KrzaKu83
    2874 dni temu
    Czy w przepisie faktycznie mamy na 2 szklanki kaszy gryczanej użyć 150 dag (czyli 1,5kg!) twarogu? Czy może to czeski błąd i chodziło o 150 gram serka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2874 dni temu
    KrzaKu83, rzeczywiście wkradł się nam błąd :) Chodzi zdecydowanie o 150 g twarogu! Dziękujemy za czujność :)
  • ja ja
    2729 dni temu
    150 g to 10 razy mniej niż 1,5 kg :))))))) podstawy matematyki :)))
  • Gość Gość
    2710 dni temu
    z tego co ja tam widzę jest 150g (gram)
  • Gość Gość
    2883 dni temu
    Podoba mi się ludzka strawa. Jestem robotem:)

    odpowiedz

  • Glon Glon
    3445 dni temu
    Zrobiłem według tego przepisu i nawet dzieci się zachwycały, aż teraz ciągle pytają kiedy kotlety gryczane :). bardzo dobre, pycha!

    odpowiedz

  • basiastgGość basiastgGość
    3497 dni temu
    Jedna uwaga: 2 szklanki kaszy zalać 4 szklankami wody,podgrzewać aż kasza wchłonie wodę.Następnie zawinąć w kocyk na 25 minut.Wyjąć,zamieszać,będzie pyszna i sypka.Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • basiastgGość basiastgGość
    3497 dni temu
    Czytałam i robiłam.Wyszły świetne i bardzo smaczne.Zabieram przepis do swojego kajetu.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    3738 dni temu
    Przepis ok, poza tym, że wg mnie na tą ilość 3 łyżeczki soli to za dużo. Lepiej próbować. Dodałam 2 (rozróżniam łyżkę od łyżeczki), a i tak było za słonę i musiałam dorobić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3808 dni temu
    Pyszne i zdrowe :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3828 dni temu
    to ma byc 150 g przynajmniej ja tak robilam i wyszly bardzo dobre,tylko najlepiej smakuja takie letnie nie gorace :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3956 dni temu
    A ja mam inne pytanie-czy w przepisie przypadkiem nie ma błędu? Podane jest 150 dag twarogu, ale to przecież aż 1,5 kg! Czy autor przepisu mógłby to sprostować? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3956 dni temu
    A ja robilam tak jak w przepisie i 2 szklanki kaszy w 5 szklankach wody po 10 minutach gotowania są paćką a nie na sypko...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3959 dni temu
    super zrobiłem i są dobre polecam +++++

    odpowiedz

  • Anja Iseni Anja Iseni
    3987 dni temu
    nie przepadam kasza gryczanea,ale kotlety wyszly bardzo dobre,ja z robilam z dwoch woreczkow kaszy z warzywami i kostki twrogu czyli 250g

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    4009 dni temu
    Czy można zamiast na tłuszczu wykonać w piekarniku na blaszcze?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2790 dni temu
    Można, polecam, właśnie dziś dokładnie takie zrobiłam ;)
  • Gość Gość
    4017 dni temu
    Przepyszne!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!