Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Przygotowujemy owoce
Cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Listki ziół obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy ze skórką z cytryny i cukrem. Jagody, czerwone porzeczki, agrest myjemy i osączamy. Czerwone porzeczki obrywamy z gałązek, agrest oczyszczamy z szypułek. Owoce przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie, morele i śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty owoców. Posypujemy cukrem z ziołami (zostawiamy 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy crumble
Płatki owsiane, brązowy cukier, masło i mąkę zagniatamy i rozkładamy na owocach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie chrupiący.
Krok 3: Podajemy ze śmietaną
Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt i pozostały cukier z ziołami. Podajemy z letnim crumble’em.
Zobacz podobne
przepisy
Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowe szaszłyki
- Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Placek ze śliwkami i bezą
- Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Aglio e olio w wersji fit
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Owoce z kruszonką owsianą
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Crumble warzywny z fetą i grana padano
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Fondue serowe
- Sos kurkowy
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Marmolada z pomarańczy
- Minicharlotte z pomarańczami
- Zasmażana młoda kapusta
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Poncz różany z truskawkami
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Irlandzki chleb sodowy
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Komentarze (1)
2473 dni temu
Pycha!!! Jedliśmy już bez śmietanki, ale i tak było przednie. Proporcje owoców dodałam na oko, jedyne czego mi zabrakło to brzoskwinie - ale dałam więcej moreli i śliwek, do tego sporo agrestu (świetnie pasował, chyba najlepszy w tym zestawie) i mrożone jagody jeszcze z zapasów z zeszłego roku ;-) cukier ziołowy - kropka nad "i", myślę że to dzięki niemu crumble było wyjątkowe ;-) Dzięki za przepis!
odpowiedz