Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.

Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać

Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną natką pietruszki i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (57)

Avatar
  • Gość Gość
    676 dni temu
    zdecydowanie 1 serek to za mało :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    815 dni temu
    Słaba bardzo rzadka, szkoda składników, chyba że samemu się pokombinuje...

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    1678 dni temu
    Ja dodałam jeszcze dwa ugotowane ziemniaki i zmiksowałam zupę, dzięki czemu zrobiła się gęstsza i kremowa. Bez tego byłaby niestety rzadka. Po takiej modyfikacji idealna :)

    odpowiedz

  • Klaudia Klaudia
    1678 dni temu
    Ja dodałam jeszcze dwa ugotowane ziemniaki i zmiksowałam zupę, dzięki czemu zrobiła się gęstsza i kremowa. Bez tego byłaby niestety rzadka. Po takiej modyfikacji idealna :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1678 dni temu
    Dobry patent! :)
  • Lokini Lokini
    2282 dni temu
    Dodałam jeszcze do przepisu kabanosiki i żółty ser i wyszła przepyszna

    odpowiedz

  • A A
    2333 dni temu
    Nie polecam. Zupa nie była w ogóle smaczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2335 dni temu
    Polecam dodać do gotowej zupy wędzonego łososia, pychota.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2397 dni temu
    Robiłam i naprawdę wyszła pyszna :)

    odpowiedz

  • Mariano Mariano
    2595 dni temu
    Rewelacja

    odpowiedz

  • BJ BJ
    2704 dni temu
    Zupa bardzo dobra, jednak ja dodałam naturalny bulion i przyprawiłam ją trochę inaczej (dodałam paprykę, pieprz cayenne). Cebulę z czosnkiem zblendowałam i przetarłam przez sitko. Idealna zupa na zimową porę. Syta i świetnie rozgrzewa.

    odpowiedz

  • Kasia&Krystian Kasia&Krystian
    2710 dni temu
    Zupa faktycznie nie jest zbyt gęsta. Kasia (fanka zup) twierdzi że jest dobra, ale woli inne zupy - bardziej warzywne. Krystian (zazwyczaj nie jada zup) ale po spróbowaniu tej jest zauroczony, jest dobra zdecydowana w smaku. Stwierdził że na pewno będzie jadł ją częściej, i zachęciło go to do eksperymentowania z kolejnymi :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2710 dni temu
    Zapraszamy Was do wypróbowania wszystkich naszych zup! :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/soup
  • Gość Gość
    2978 dni temu
    warto dać jednego dużego ziemniaka a jak to nie pomoże to wtedy trochę mąką

    odpowiedz

  • monix205 monix205
    3057 dni temu
    wyszła całkiem dobra ale rzadka... czym najlepiej zagęścić??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3057 dni temu
    monix205, możesz pogotować zupę nieco dłużej, by woda odparowała - wówczas zagęści się sama. Możesz również dodać nieco więcej serka.
  • Gość Gość
    3125 dni temu
    Bardzo dobra zupka,szybka w przygotowaniu i smaczna ! :)

    odpowiedz

  • I need pie. I need pie.
    3131 dni temu
    Nie byłam do niej zbytnio przekonana, ale jednak zrobiłam. :) Miłe zaskoczenie. Zupa smakowała całej rodzinie. :) Polecam!

    odpowiedz

  • Sabina Sabina
    3193 dni temu
    Byla pyszna. A jestem wybredna.

    odpowiedz

  • korek korek
    3246 dni temu
    Zupa super

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3249 dni temu
    Łasic, w kostce.

    odpowiedz

  • Łasic Łasic
    3249 dni temu
    Potrzebne są serki topione w plaserkach czy w kostkach/trójkątach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    862 dni temu
    Tylko w trapezach.
  • Gość Gość
    3362 dni temu
    Pyszna , szybka zupka !!!!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3371 dni temu
    Ja do przepisu dodałam jeszcze takie przyprawy jak: majeranek, oregano i ostrą czerwoną paprykę. Nadal jednak czegoś mi brakowało i zdecydowałam się na dodanie 2 łyżek musztardy sarepskiej i to był strzał w dziesiątkę.

    odpowiedz

  • April April
    3423 dni temu
    Moja rada to kupić dobry serek do rozpuszczenia, bo nie każdy się topi jak powinien. Zupa dla cierpliwych, jeśli nie traficie z serkiem topionym. Mi za pierwszym razem zostały nierozpuszczone serki, mimo że gotowałam bardzo długo. Zupka dobra!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3451 dni temu
    Zupa super ale ja zamiast chemicznych kostek mikado robie własny bulion.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3488 dni temu
    Drogi Gościu, najlepszy będzie bulion drobiowy lub warzywny.

    odpowiedz

  • Gość ;) Gość ;)
    3488 dni temu
    jaki rodzaj bulionu trzeba dodać?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3488 dni temu
    Przepyszna, gorąco polecam :)

    odpowiedz

  • Przemysław Przemysław
    3515 dni temu
    Właśnie robie na powrót żony (pierwszy raz,mam nadzieje że sie uda) jako niespodzianka kulinarna,oby była głodna ;),pozdrawiam

    odpowiedz

  • Natasha Natasha
    3662 dni temu
    Przepyszna;) mój mąż zjadł dwie porcje od razu!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3691 dni temu
    Pyszna zupka,taką lubię :)

    odpowiedz

  • Gość młody Gość młody
    3714 dni temu
    wyszła wyśmienita! ja dodałem trochę wiecej sera topionego :) naprawdę szybka smaczna rozgrzewająca zupa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3718 dni temu
    zupka wyśmienita polecam wszystkim

    odpowiedz

  • nediam nediam
    3743 dni temu
    Przepyszne! Banalane i szybkie do wykonania! Mniaaaaammm :)))

    odpowiedz

  • Ann Ann
    3743 dni temu
    Cebulę oraz czosnek zblenderowałam przed dodaniem do zupy i jedynie doprawiłam pieprzem cytrynowym. Pychota! *__* A tak się bałam, że zupa nie wyjdzie (:

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    3775 dni temu
    Super przepis, pyszna zupka!! Uwielbiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3777 dni temu
    Dobra zupka 710

    odpowiedz

  • Magdalena Jakubowska Magdalena Jakubowska
    3809 dni temu
    Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Ocena 10/10

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3820 dni temu
    Ser topiony użyty w tym przepisie raczej nie powinien się warzyć, gdyż niewiele w nim białka, więcej tłuszczu. Taka sytuacja może wystąpić w przypadku serków kremowych - wówczas należy odpowiednio serek zahartować, przed dodaniem go do zupy (czyli do serka stopniowo dodawać po łyżeczce gorącej zupy, każdorazowo mieszać i dopiero gdy mikstura będzie odpowiednio ciepła dodajemy ją do zupy)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3823 dni temu
    Jakiego serka używacie? Ja kiedyś robiłam ale mi się zważył więc się zniechęciłam z tym że było to jakieś 15 lat temu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3846 dni temu
    zupa super:) dodałam troche tymianku i rozmarynu:)

    odpowiedz

  • sara sara
    3893 dni temu
    a dodałam 2 ziemniaki, zioła: lubczyk, tymianek i rozmaryn a grzanki gotowe - lidlowe, z ziołami i czosnkiem. Nie korzystam z gotowych kostek bulionowych, tu akurat po prostu na wodzie przygotowałam.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3895 dni temu
    Zupę wpisuję do swojego zbioru przepisów - pyszna! Dodałam jednak do niej jeszcze pod koniec gotowania kabanosy drobiowe. Nie przyprawiałam.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3900 dni temu
    Bardzo dobra zupa:) Wszystkim smakowała:) Nie dodawałam już ani soli, ani pieprzu, ponieważ sam serek był już słony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3935 dni temu
    Dziś zrobiłam zupę z tego przepisu i wyszła mi też bardzo pyszna polecam przepis.

    odpowiedz

  • As As
    3944 dni temu
    Ja dodalam jeszcze dwie ugotowane marchewki i zblenderowalam cebulę i czosnek i była jedna gładko konsumencja, pyyyyyyyszna, moj chłopak 3 porcje zjadł naraz:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3954 dni temu
    Zrobilam ta zupke jest naprawde dobra moze na te upaly zbyt syta ,ale co tam........:)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3963 dni temu
    Robiłam zupę dzisiaj na nieco zmodyfikowanym przepisie. Na 1 l wody dałam 2 kostki rosołowe (z kurczaka), po zagotowaniu dodałam jakieś 300g serków śmietankowych. Po zeszkleniu 2 ząbków czosnku i 1,5 średniej cebuli, dodałam do bulionu z rozpuszczonymi serkami. Zmiksowałam na krem. Dodałam garść świeżej pietruszki, poza tym- żadnych przypraw. Grzanki zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu. Podałam w ów grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Z takiego przepisu zupy starcza na 4 porcje. Pycha :-)

    odpowiedz

  • Gość beata Gość beata
    4047 dni temu
    zupa na 3-4 porcje, bardzo smaczna, zmieniłam tylko troszkę przepis ponieważ nie lubię pływających kawałków cebuli to podsmażoną cebulę zalałam częścią bulionu, następnie gotowałam pod przykryciem aż zmiękła i dodałam całość do zupy przecierając przez gęste sitko. Zupa mogłaby być bardziej gęsta, ale to już kwestia gustu. polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4055 dni temu
    Nie ma mowy o kostce w tym przepisie :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4055 dni temu
    ja robię wersję "uproszczoną" - w rosole rozpuszczam serek topiony (najlepiej śmietankowy i ementaler). Podaję z makaronem i serem mozarela - pychota:) Jutro spróbuję Waszej "bogatszej" wersji:))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4063 dni temu
    Zupa rewelacyjna

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4066 dni temu
    Uwielbiam zupę serową,przepis jest bardzo prosty i z pewnością przygotuję ją w najbliższym czasie.

    odpowiedz

  • Manfred Manfred
    4069 dni temu
    Bardzo dobra zupa, polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4071 dni temu
    Robił ktoś tą zupkę? Na ile osób jest to porcja?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem – sposób wykonania:

Przedstawiona zupa neapolitańska to – co bardzo prawdopodobne – najlepsza na świecie zupa serowa. Tak przynajmniej twierdzą jej sympatycy. Opisywany specjał to regionalna, włoska odmiana kremu serowego. Ta zupa z serków topionych z makaronem przypadnie do gustu również najmłodszym. Decydują o tym jej łagodny charakter i kremowa, bardzo przyjemna konsystencja. Nic dziwnego zatem, że bywa opisywana jako zupa neapolitańska dla dzieci! Nie oznacza to jednak, że nie przypadnie do gustu Tobie, nawet jeśli lata dziecięce masz dawno za sobą! Wręcz przeciwnie – ten krem serowy pokocha każdy, kto przepada za serami topionymi w każdej postaci. Z pewnością powinno Cię zainteresować również to, że zupę tę przygotujesz bardzo szybko i bez większych trudności. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na przyjęciu.

Jak zatem ugotować tę świetną zupę z serków topionych? Przyjrzyjmy się przepisowi raz jeszcze. Przede wszystkim uważaj, aby nie przypalić cebuli i czosnku – co nada potrawie gorzkiego posmaku. Uważnie obserwuj je podczas smażenia. Następnie przygotuj w garnku litr tradycyjnego bulionu warzywnego, np. z cebuli, marchwi, selera, pietruszki i pora. Do płynu dodaj też sól, ziarna pieprzu, opcjonalnie zioła i przyprawy (np. liście laurowe, tymianek, rozmaryn). Całość gotuj przez około 60 minut. Czas gotowania zależy od preferowanego smaku i intensywności bulionu. Im dłużej gotujesz wywar, tym głębszy zyska smak. Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby oddzielić płyn od warzyw i przypraw. Możesz to zrobić za pomocą gęstego sitka lub gazy. W dalszych krokach trzymaj się naszego przepisu i gotowe!

Jak jednak serwować tę potrawę, aby nie tylko wybornie smakowała, ale też świetnie prezentowała się na stole? Polecamy podawanie kremowej zupy-sosu z grzankami z ulubionego rodzaju pieczywa podsmażonymi na maśle z posypką z natki pietruszki oraz cebuli. Jeśli szczególnie zależy Ci na walorach wizualnych kremu serowego, postaraj się pięknie zarumienić grzanki na patelni. W ten sposób zyskają apetyczny wygląd i strukturę.

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem

Podczas przygotowania prawdziwej zupy serowej według naszego przepisu, możesz wybrać jej najważniejszy składnik według własnych upodobań. Serek topiony do zupy znajdziesz w Lidlu – postaw na ten o Twoim ulubionym smaku i aromacie. Może być to zarówno serek topiony o neutralnym smaku, jak i ten z dodatkiem ziół, papryki czy przypraw. Co ciekawe, serek kremowy do zupy dobrze czuje się w towarzystwie innego rodzaju sera, np. mascarpone, lazur, camembert, brie czy cheddar. A jeśli tylko masz ochotę, zdecyduj się na miks serów. Możesz też zrezygnować z wariantu topionego na rzeczy wspomnianych gatunków. Zdaniem ekspertów w prawdziwej zupie serowej bezbłędnie odnajdują się też sery pleśniowe – i to zarówno w wydaniu solowym, jak i w towarzystwie innych gatunków! Wszystko zależy od Twoich preferencji i oczekiwań. Tak czy inaczej – z pewnością odnajdziesz interesujące Cię sery, odwiedzając najbliższego Lidla. Zależy Ci, by zupa serowa okazała się jeszcze bardziej pożywna? Bez obaw dodaj do niej makaron!

Zupa neapolitańska z serkiem topionym – inne warianty dania

Najczęstsze modyfikacje przepisu na zupę serową dotyczą doboru serów, rzadziej makaronów. Ale wcale nie musisz ograniczać się do wymiany tylko tych dwóch elementów. Eksperymenty są tu mile widziane! Oto kilka naszych propozycji, które doceni każdy fan kremów serowych!

  1. Na początku polecamy Ci zupę serowo-czosnkową, znaną też jako krem czosnkowo-serowy. Czym różni się ona od zupy z serkiem topionym przedstawionej w naszym przepisie? Przecież i w nim obecny jest czosnek! Otóż do zupy krem czosnkowo-serowej wykorzystasz go o wiele więcej. Nie pół ząbka czosnku, ale aż trzy! Aby przygotować ten specjał, przyrządź klasyczny bulion i dodaj do niego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Kolejne składniki, które zagoszczą w garnku to sery. Jak już wiesz, możesz postawić na serki topione, czy też miks różnych gatunków. Po rozpuszczeniu się serków w garnku dodaj śmietanę. A cóż takiego zrobić z ostatnim z przygotowanych ząbków czosnku? Podsmaż go na patelni na maśle wraz z chlebem, który posłuży Ci do przyrządzenia grzanek. W ten sposób nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu. Ta zupa krem z grzankami będzie idealnym daniem dla wszystkich miłośników czosnku!

Krem czosnkowo-serowy to niejedyna warta wypróbowania alternatywa dla polecanej zupy serowej!

  1. Kolejna z naszych propozycji to zupa serowa z ziemniakami. To pożywny, rozgrzewający posiłek, który przygotujesz szybko i sprawnie. Bogactwo smaków, jakimi zachwyca ten specjał, zdumiewa i zachęca do dokładki! Jak przyrządzić zupę serową z ziemniakami? Najpierw przygotuj wywar warzywny. Następnie zeszklij na patelni cebulę i czosnek. Później podsmaż na niej też pora i ziemniaki. Następnie umieść całość w garnku z bulionem, po czym dodaj ulubiony serek topiony. Kompozycję uzupełnij zarumienionymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
  2. Nie wyobrażasz sobie posiłku bez choćby odrobiny mięsa? Mamy propozycję dla Ciebie! Otóż inny pomysł wart wypróbowania to zupa serowa z serków topionych z pulpecikami. Potrawa, w której obok grzanek meldują się również mięsne pulpety, staje się niezwykle syta. Zupa serowa z serków topionych z pulpecikami sprawdzi się zwłaszcza późną jesienią lub zimą, kiedy oprócz błyskawicznego rozgrzania potrzebujesz dodatkowego zastrzyku kalorii. Sposób przyrządzenia tego rodzaju zupy kremu z grzankami zasadniczo nie różni się od pozostałych. Z tą różnicą, że musisz przyszykować także pulpeciki z mięsa mielonego. Na koniec musisz je tylko wrzucić do zupy krem, najlepiej bezpośrednio przed podaniem. To wszystko!

Serowa zupa neapolitańska, czyli gęsta zupa serowa

Tym, co wyróżnia zupę neapolitańską z serków topionych na tle wielu innych propozycji, jest nie tylko jej smak, ale także konsystencja. Kremowa, gęsta i niezwykle przyjemna dla podniebienia… Jak wspominaliśmy, właśnie wspomniana kremowość to jeden z czynników, dzięki którym zupa neapolitańska to idealna zupa z grzankami dla dzieci. Odrobinę przypomina budyń, za którym maluchy przecież przepadają! Oczywiście o tym, jak gęsta okaże się Twoja zupa neapolitańska z serków topionych, decyduje „stężenie sera” w zupie, czyli ilość wykorzystanego produktu i objętość bulionu. W naszym przepisie radzimy użyć 250 gramów sera topionego na litr bulionu. Manipulując proporcjami, uczynisz ją jeszcze gęstszą lub wręcz przeciwnie, rzadszą i lżejszą!

Co ciekawe, istnieją również inne sprawdzone metody zagęszczania zupy. Zupę neapolitańską z serkiem topionym i makaronem uczynisz nieco gęstszą, dodając do niej odrobinę mąki. Inna opcja to zasmażka, czyli podsmażona mąka z olejem.

Wskazówka od Kuchni Lidla: jak dodawać serek topiony do zupy?

Masz wątpliwości co do tego, jak dodawać serek topiony do zupy neapolitańskiej? Po podzieleniu sera na małe kawałeczki dodawaj go po ugotowaniu bulionu. Tak zupa zyska odpowiednią konsystencję. A jak rozpuścić serek topiony? O to się nie obawiaj. Całą pracę wykona za Ciebie temperatura. Po wrzuceniu do garnka serek topiony sam się rozpuści, a Tobie pozostaje tylko dokładne mieszanie zawartości naczynia. Masz niewiele czasu i zastanawiasz się, jak rozpuścić serek topiony możliwie najszybciej? Tutaj przyda Ci się blender, który pozwoli Ci dokładnie rozdrobnić serek i wymieszać go z bulionem w mgnieniu oka!

Ser topiony z Lidla sprawdzi się w wielu propozycjach kulinarnych. Jeśli interesuje Cię on jako dodatek do zupy, musisz wiedzieć, że pasuje nie tylko do zupy neapolitańskiej, ale też do wielu innych treściwych zup. W jakimkolwiek znajdzie się otoczeniu nada potrawie wyjątkową kremowość. Zachęcamy Cię zatem do wypróbowania innych przepisów Kuchni Lidla bazujących na tym uniwersalnym serze. Przykłady? Na początek przygotuj zupę serowo-cebulową czy zupę serowo-jarzynową z klopsikami! Ser topiony możesz wykorzystać również jako zagęszczacz w innych przepisach. Choćby tych na zupę ziemniaczaną, pieczarkową, a nawet pomidorową!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!