Warzywa stir-fry po tajsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przyprawy mieszamy z mleczkiem kokosowym

Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Miękką, wewnętrzną część trawy cytrynowej wyjmujemy z włóknistych liści zewnętrznych i drobno siekamy z przygotowanymi składnikami. Mieszamy z mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem wyciśniętym z limonki.

Krok 2: Kroimy warzywa

Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w paski. Dymkę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Pieczarki oczyszczamy, większe grzyby kroimy ewentualnie na pół. Kolby kukurydzy kroimy wzdłuż na pół. Groszek kroimy na pół.

Krok 3: Gotujemy ryż

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 4: Przygotowujemy warzywa

Grzyby i kolby kukurydzy smażymy w woku lub na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3–4 minuty, mieszając. Wyjmujemy. Łodygi kapusty pak choi i cebule dymki smażymy na 1–2 łyżkach oleju przez 3 minuty, mieszając, również wyjmujemy. Liście pak choi i groszek cukrowy podsmażamy na pozostałym oleju przez 1–2 minuty, mieszając. Dolewamy sos, dodajemy ponownie pozostałe warzywa i gotujemy przez 2–3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, warzywa zagęszczamy według uznania i doprawiamy do smaku pozostałym sosem sojowym.

Bazylię tajską myjemy i siekamy. Warzywa podajemy z ryżem, posypujemy bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2583 dni temu
    Te kolby kukurydzy mają być z zalewy? Nie widziałam u nas w innej formie, chyba że w mrożonej mieszance chińskiej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2583 dni temu
    Tak, chodzi o te z zalewy :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!