Szynka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, natrzeć nimi mięso i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony do ładnego zrumienienia. Cebulę pokroić ją w talarki. Do obsmażonego mięsa wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu przez 60– 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z rondla. Do sosiku dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie zmiksować. Zagotować i spróbować – w razie potrzeby doprawić.
Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu i podgrzać.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie kasza i papryka marynowana.
Komentarze