Takie duszone mięsko w aromatycznym sosie chrzanowo-koperkowym będzie świetną propozycją na nieskomplikowany dobry obiad.Podawać z młodymi ziemniaczkami.
55 min
Składniki:
70 dag szynki wieprzowej bez kości
1 cebula
700 ml wody
1/2 kostki bulionowej
mieszanka ziół-majeranek,pietruszka suszona,tymianek,szczypiorek,pieprz biały
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml mleka
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka kremowego chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy,osuszamy na ręczniku kuchennym kroimy na plastry lekko rozgniatamy ręką oprószamy mieszanką ziół do smaku.Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z olejem obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano.Na reszcie tłuszczu szklimy cebulę posiekaną w piórka. W garnku zagotowujemy wodę z kostką bulionową listkiem laurowym oraz zielem i pieprzem wrzucamy mięso z cebulą i dusimy około 40-45 minut aż będzie miękkie. Mąkę pszenną rozrabiamy z mlekiem i śmietaną wlewamy do gotującego się mięsa dodajemy chrzan oraz posiekany szczypiorek,doprowadzamy sos do wrzenia doprawiamy ewentualnie jeszcze solą do smaku oraz białym pieprzem i odstawiamy . Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Komentarze