Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie

4.95 (207 ocen)

  • 55 min

Takie duszone mięsko w aromatycznym sosie chrzanowo-koperkowym będzie świetną propozycją na nieskomplikowany dobry obiad.Podawać z młodymi ziemniaczkami.

  • 55 min

Składniki:

  • 70 dag szynki wieprzowej bez kości
    1 cebula
    700 ml wody
    1/2 kostki bulionowej
    mieszanka ziół-majeranek,pietruszka suszona,tymianek,szczypiorek,pieprz biały
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 ml mleka
    2-3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka kremowego chrzanu
    1 łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.95 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Szynki

Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dusimy 1. Mięso myjemy,osuszamy na ręczniku kuchennym kroimy na plastry lekko rozgniatamy ręką oprószamy mieszanką ziół do smaku.Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z olejem obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano.Na reszcie tłuszczu szklimy cebulę posiekaną w piórka. W garnku zagotowujemy wodę z kostką bulionową listkiem laurowym oraz zielem i pieprzem wrzucamy mięso z cebulą i dusimy około 40-45 minut aż będzie miękkie. Mąkę pszenną rozrabiamy z mlekiem i śmietaną wlewamy do gotującego się mięsa dodajemy chrzan oraz posiekany szczypiorek,doprowadzamy sos do wrzenia doprawiamy ewentualnie jeszcze solą do smaku oraz białym pieprzem i odstawiamy . Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować