Wieprzowina w cebulowo-śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę oczyścić i pokroić w plastry lub grubą kostkę. Opruszyć solą i pieprzem czarnym lub ziołowym, odstawic do lodówki na min 20 min lub najlepiej na całą noc.
2.Olej dobrze rozgrzac na patelni i smażyć mięso z każdej strony około 2 min, do zrumienienia się.
3.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestkę lub odcedzic na sicie ślwiki ze słoika. Na głęboka patelnie wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i śliwki. Chwile podsmażyć, dodać szczypte cynamonu i imbiru, ocet jabłkowy, sos sojowy i brązowy cukier.
4.Całość delikatnie wymieszać, dodać podsmażoną szynkę, podlać odrobiną wody, tak aby przykryła cebulę.
5.Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa. W międzyczasie podlewać wodą. Pod koniec duszenia wodę całkowicie odparować zostawiająć gesty śliwkowo-cebulowy sos. Podawać z ziemniakami, ulubiona kaszą lub świezym chlebem.
Komentarze