Szynka gotowana

4.5 (183 ocen)

Delikatna , soczysta domowa szynka. Możemy ją serwować na ciepło do obiadu podduszoną w ulubionym sosem lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

Składniki:

  • 2kg.szynki (najlepiej w kształcie kul)
    4 łyżki soli peklowej
    4 łyżki majeranku
    2 łyżki pieprzu ziołowego
    4 ząbki czosnku
    zalewa:
    3 l wody
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    5 łyżek majonezu
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    5 liści laurowych
    5 ząbków czosnku
    Dodatkowo:
    Siata wędliniarska
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć ,osuszyć ,natrzeć z każdej strony przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
    Odstawić mięso na noc do lodówki.
  • 2. Zalewa: Ząbki czosnku pokroić w plasterki.
    Wszystkie składniki zalewy przełożyć/wlać do garnka.
    Zalewę zagotować , wymieszać do połączenia się składników ( najlepiej użyć trzepaczki do jajek)
  • 3. Szynkę umieścić w siatce , włożyć do zalewy , gotować 15 min.
    Odstawić garnek z szynką do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej na noc do lodówki)
    .
  • 4. Po tym czasie szynkę gotować kolejne 15 min. ponownie odstawić do całkowitego wystudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować