Szybkie ciasto na kefirze z malinami

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Lekki, wilgotny z przepyszną kruszonką i świeżymi owocami, uwielbiam lato! Ciasto szybkie w robocie, każdeemu sie uda

  • 2 godz.

Składniki:



  • Ciasto:
    - 1 szklanka kefiru lub maślanki (lub jogurtu naturalnego)
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 małe opakowanie – 15 g proszku do pieczenia
    - 1 pełna szklanka cukru
    - 1 duże opakowanie – 30 g cukru waniliowego
    - 3 jajka
    - 1/2 szklanki oleju

    - maliny lub inne świeże owoce

    Kruszonka:
    - 180 g. mąki pszennej
    - 100 g. rozpuszczonego masła
    - 140 g. cukru
    - 1 mały cukier waniliowy (15g.)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto na kefirze z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie za pomocą miksera lub drewnianej łyżki
  • 2. Gotową masę przelewamy do tortownicy o wymiarach 26 cm. Na masę wykładamy owoce w małych odstępach
  • 3. Jeśli chodzi o kruszonkę to w małej misce łączymy mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodajemy do nich rozpuszczone masło i ugniatamy wszystkie składniki razem, aż powstanie nam kruszonka i posypujemy nią ciasto
  • 4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . U mnie czas pieczenia to 1.5 h , trzeba po prostu sprawdzać i piec do suchego patyczka

Porady

Ciasto można ułożyć w blaszce o wymiarach 25 x 35 cm na pewno wtedy czas pieczenia będzie krótszy, ok 40 min

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (246 ocen)

Pancakes na kefirze

To może cię zainteresować