To bardzo proste ciasto dyniowe, do którego nie potrzebny jest mikser. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki łyżką i gotowe. Ciasto pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest wilgotne, ma piękny kolor.
Szybkie ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawami. Dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy.
2.W drugiej misce mieszamy jajka, puree z dyni i olej.
3.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do zawilgotnienia składników.
4.Keksówkę o wymiarach 25x12cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy około 65-70 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczęło się spiekać przykrywamy je folią. Ciasto podajemy wystudzone pokrojone na grube plastry.
Życzę smacznego
Komentarze