Szybkie ciasto z malinami i dynią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej przygotowujemy sobie dynie, pół szklanki wody zagotowujemy z połową szklanki cukru oraz kwaskiem cytrynowym, do gotującego się syropu wrzucamy pokrojoną w kostkę i obraną ze skórki dynie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min, czasem mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia w syropie, a następnie przekładamy na druszlak aby owoce odsączyć z syropu.
Ciasto: 2 i 2/3 szklanki mąki, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy na sucho, w drugiej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę oraz olej, mieszamy. Następnie do mokrych składników stopniowo wsypujemy suche, mieszając. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blaszkę ( u mnie 22/28cm) wykładamy ciasto ciemne, następnie dynie i zakrywamy ciastem jasnym. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok 45-50 min w tem .180 stopini.
2. Nad kapielą wodną roztapiamy czekoladę i za pomocą łyżki wylewamy na ciasto, tworząc wzorek miedzy malinami.
Komentarze