Szybkie ogórki konserwowe

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Ogórki konserwowe dobre zawsze są przepis mam ze strony niebo na talerzu - jednakże ciut zmodyfikowany z użyciem suszonej przyprawy do konserwowania ogórków.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
    suszona przyprawa konserwowania ogórków,
    czosnek,
    zalewa:
    -5 szklanek wody
    - szklanka octu 10 %
    - 8 łyżek cukru - można dać mniej ok. 5
    - 2 łyżki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Szybkie ogórki konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja przyrządzam ogórki w litrowych słoikach. Ogórki moczę ok godziny w zimnej wodzie, odcinam końce i układam w słoikach w połowie układania wsypuję 1,5 łyżki przyprawy i dalej ciasno "upycham" ogóraski. Na koniec wkładam pół ząbka obranego czosnku.
    Z podanych składników gotujemy zalewę i ja zalewam gorącą, zakręcam słoik, stawiam do góry dnem aż do wystygnięcia. Ogórków już nie pasteryzuję. Wieczka słoików powinny być wklęsłe.

Porady

Jeśli któryś się nie zamknął, trzeba wymienić pokrywkę i pasteryzować - ale to się zdarza no bardzo rzadko i tylko w przypadku gdy zakrętka lub gwint słoika była wadliwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować