Szybka pizza z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do ciasta dolewamy letnią wodę i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Farsz:
Pieczarki kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda, przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z wyposażenia piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy spód sosem do pizzy (lub gęstym keczupem, ja używam Pudliszki), posypujemy przyprawą do pizzy, wykładamy równomiernie farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 30 min.
Komentarze