Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy na ciasto drożdżowe :)
Składniki:
Składniki
3 jabłka
4 gruszki
sok z połówki cytryny
około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego
cukru do smaku
1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu
Szybka konfitura z gruszek i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać !
Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach )
2.Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy mieszając ( nie będzie nam wtedy konfitura strzelać po kuchni :).
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia żeby się za pasteryzowały.
Z przedstawionych proporcji wychodzą dwa słoiczki konfitury.
Smacznego !!
Komentarze