Szybka konfitura z gruszek i jabłek

4.47 (203 ocen)

Coś pysznego do naleśników, ciast, na bułeczkę czy na ciasto drożdżowe :)

Składniki:

  • Składniki
    3 jabłka
    4 gruszki
    sok z połówki cytryny
    około 1 płaskiej łyżeczki kwasu cytrynowego
    cukru do smaku
    1 cała laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu

Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Szybka konfitura z gruszek i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jf9k4x 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać !
    Po jakiś 10-15 min. dodajemy nasz cynamon w postaci laski lub mielony oraz łyżeczkę kwasku cytrynowego ( dzięki niemu zachowamy kolor owoców, oraz nieco zakonserwujemy nasze przetwory w słoikach )
  • 2. Gdy owoce się dobrze rozpadną i odparujemy nadmiar soku, wyjmujemy laskę cynamonu. Zdejmujemy z gazu i całość blendujemy na gładka masę. Ponownie znów zagotowujemy energicznie bez przerwy mieszając ( nie będzie nam wtedy konfitura strzelać po kuchni :).
  • image-1o8f011 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia żeby się za pasteryzowały.
    Z przedstawionych proporcji wychodzą dwa słoiczki konfitury.
    Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować