szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa

4.5 (141 ocen)

mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podać z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku jak gęsta zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. szklankę fasoli czerwoneh namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać
  • etap 2. do szybkowara wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut
  • etap 3. następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut
  • etap 4. wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany
  • etap 5. pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml
  • etap 6. wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wlać wodę
  • etap 7. zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotowac z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić ciśnienie
  • etap 8. mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można
    podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!!

Porady

danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować