Szwedzkie bułeczki cynamonowe (Kanelbullar)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Zima pachnie cynamonem, a jak cynamon to szwedzkie bułeczki cynamonowe, proste i pyszne idealne do kubka mleka ( i nie tylko ).

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3-3,5 szklanki mąki
    ½ opakowania drożdży
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki masła
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    Masa:
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki masła
    2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Szwedzkie bułeczki cynamonowe (kanelbullar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko lekko podgrzewamy. W misce rozkruszamy drożdże zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 10 minut.

    Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich mleko z masłem, mąkę, kardamon i jajko – wszystkie składniki łączymy ze sobą.

    Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinkę, aby powiększyło swoją objętość.

    Masa: masło rozcieramy z cukrem i cynamonem tak aby powstała pasta – odstawiamy. Na podsypany mąką blat, wykładamy ciasto rozwałkowujemy na ja kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Na cieście rozsmarowujemy pastę powstałą z masła, cukru i cynamonu.

    Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na 1 cm plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut, aby trochę podrosły. Bułeczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem.

    Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 8-10 minut. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia szwedzka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować