Sztuka mięsa z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy. W dużym
garnku zagotowujemy osoloną
wodę. Dodajemy ziarna
pieprzu i liście laurowe. Wkładamy
mięso i gotujemy godzinę
na niezbyt dużym ogniu.
2.Marchewki obieramy, myjemy
i kroimy wzdłuż na pół.
Gotujemy w osolonym wrzątku
ok. 15 minut i odcedzamy.
3.Paprykę myjemy, osuszamy.
Usuwamy gniazdo nasienne.
Miąższ kroimy w małą
kostkę. Sałatę lodową myjemy,
dokładnie osączamy. Kroimy.
Śmietanę mieszamy
z chrzanem, polewamy sałatę
z papryką.
4.Masło roztapiamy na patelni.
Wkładamy marchewki,
chwilę dusimy na małym ogniu.
Skrapiamy miodem, delikatnie
mieszamy. Mięso kroimy
w plastry. Podajemy
z sałatą i marchewkami.
Porady
RADY Dominiki Tyrpy
Dobrym dodatkiem mogą być małe pieczone ziemniaczki.
Komentarze