Szpinakowe naleśniki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mamą. Lubię wolny czas spędzać w kuchni.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 jajka
    ● 2 szkl. mleka
    ● 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● olej do smażenia
    Farsz:
    ● 45 dag szpinaku (może być mrożony)
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● łyżka masła
    ● 4 ząbki czosnku
    ● jajka (po jednym na każdy naleśnik)
    ● sól, pieprz

Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta miksujemy
    i odstawiamy na 20 minut.
    Smażymy naleśniki na
    rozgrzanym oleju.
  • 2. Farsz: masło roztapiamy
    i na małym ogniu podsmażamy
    szpinak. Dodajemy śmietanę
    i zmiażdżony czosnek.
    Smażymy, aż szpinak odparuje.
    Doprawiamy.
  • 3. Naleśniki smarujemy
    szpinakiem. Na środku robimy
    wgłębienia i wbijamy
    jajka. Oprószamy solą i pieprzem.
    Zapiekamy w temp.
    180 °C, aż jajka się zetną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy