Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
    2 jajka
    pół szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki krupczatki

    Dodatkowo:
    25 dag sera białego ( półtłustego )
    2 łyżki śmietany 12 %
    kawałek dojrzałego awokado
    pół pęczka szczypiorku
    pół pęczka rzodkiewek
    3 jajka
    sok z cytryny
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Jajko Przystawki Przekąski

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  • 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.
  • 4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.
  • 5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.
  • 6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.
  • 7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.
  • 8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować