Szparagi po flamandzku

0 (0 ocen)

Chrupiące szparagi ze smażoną na maśle pastą jajeczną z naką pietruszki.Podane w ten sposób mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonych szparagów
    5 jajek ugotowanych na twardo
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki masła klarowanego
    sól , pieprz
    cukier

Szparagi po flamandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć , odłamać lub odciąć zdrewniałe końce.
    W garnku zagotować wodę z cukrem i solą , gotować szparagi 5 min umieszczając je na stojąco tak by główki nie dotykały wody.
  • 2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego , smażyć na wolnym ogniu szparagi przez 2-3 min , zdjąć z patelni.
  • 3. Jajka obrać ze skorupek , pokroić w drobną kostkę , wymieszać z natką pietruszki.
    Na patelni po smażeniu szparagów rozgrzać kolejną łyżkę masła , smażyć jajka z natką pietruszką co chwila mieszając aż powstanie lekko kremowa konsystencja.Doprawić sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
    Pastę jajeczną przełożyć na szparagi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy