Szparagi z wody z masełkiem i bułką tartą

4.5 (187 ocen)

  • 20 min

Gotowane zielone szparagi z masełkiem i bułeczką podałam osobie, która ich dotąd nie jadła. Bardzo jej posmakowały :)

  • 20 min

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
    sól
    szczypta cukru
    3 łyżki sklarowanego masła
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szparagi z wody z masełkiem i bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu.
    Nie posiadam specjalnego garnka do gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu około 10 minut. Ponieważ główki były zanurzone w wodzie, nie musiałam przykrywać rondelka. Sprawdziłam widelcem, czy są miękkie – powinny pozostać jędrne.
    W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się zagrzało, wsypałam taką ilość bułki tartej, żeby mogła swobodnie się smażyć. Mieszając doprowadziłam ją do zrumienienia.
    Szparagi wyłożyłam łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze, polałam zrumienioną bułką tartą, podałam natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować