Propozycja smacznej i lekkiej przystawki lub warzywnego dodatku do dania głównego. Łaczy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.
15 min
Składniki:
(na 3 porcje)
500g białych szparagów
Sól
Łyżka cukru
3 łyżki obranych pistacji bez łupi
3 łyżki parmezanu startego
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Ząbek czosnku
6-8 gałązek świeżej bazylii
Szparagi z pistacjowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodtkiem soli i łyżki cukru. Odsączamy. Pistacje obieramy z łupin, parmezan scieramy,. Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek miksujemy tak aby uzyskać masę z wyrażnymi kawłkami orzechów (nie na gładko). Szparagi wykładamy na talerze a ich wierzch nakłądamy pistacjowe pesto. Dekoryujemy listkiem bazylii.
Komentarze