Pyszny lekki delikatny deserek na niedzielne popołudnie, zapraszam:)
Składniki:
4 jajka
10 g cukru białego
15 g cukru trzcinowego
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Sok z ½ pomarańczy
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
1 łyżka wody
1 kieliszek wódki
2 wiśnie kandyzowane
Szpajza pomarańczowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jaja umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.
2.Do żółtek dodać oba cukry i utrzeć do białości.
3. Białka ubić na sztywno i dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Dodać stopniowo żelatynę i także wymieszać.
4.Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać skórkę i sok z pomarańcza i wymieszać. Do drugiej dodać kakao ( wcześniej je wymieszać z wódką) i także dobrze wymieszać.
5.Układać w pucharkach lub kieliszkach na przemian. Odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wiśnią. Smacznego!
Komentarze