Szpajza pomarańczowo-kakaowa

0 (0 ocen)

Pyszny lekki delikatny deserek na niedzielne popołudnie, zapraszam:)

Składniki:

  • 4 jajka
    10 g cukru białego
    15 g cukru trzcinowego
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    Sok z ½ pomarańczy
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
    1 łyżka wody
    1 kieliszek wódki
    2 wiśnie kandyzowane

Szpajza pomarańczowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jaja umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.
  • żółtka utrzeć do białości z cukrem 2. Do żółtek dodać oba cukry i utrzeć do białości.
  • dodać ubite białka 3. Białka ubić na sztywno i dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać aby piana nie opadła. Dodać stopniowo żelatynę i także wymieszać.
  • dodać kakao 4. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać skórkę i sok z pomarańcza i wymieszać. Do drugiej dodać kakao ( wcześniej je wymieszać z wódką) i także dobrze wymieszać.
  • 5. Układać w pucharkach lub kieliszkach na przemian. Odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wiśnią. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy