Szkockie ciasteczka owsiane

4.51 (166 ocen)

  • 40 min

Owies jest bardzo popularny w wielu słynnych szkockich potrawach regionalnych. Jednym ze szkockich specjałów są ciasteczka owsiane które smakują wybornie z lokalnym serem. Przepis pochodzi z dwutygodnika "Smakowite Wypieki" nr. 2.

  • 40 min

Składniki:

  • 125 g mielonych płatków owsianych + dodatkowe mielone płatki do wałkowania
    1 łyżeczka doli (ja używam tylko 1/4 łyżeczki)
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    25 g smalcu
    2-3 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Szkockie ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C lub w przypadku piekarnika gazowego na poziom 4. Dużą blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. DO miski wkładamy rozdrobnione płatki owsiane, sól i sodę.
  • 2. W niewielkim rondelku roztapiamy smalec. Tłuszcz przelewamy do naczynia z płatkami, solą i sodą. Dodajemy wrzątek i zaczynamy wyrabiać gładkie ciasto.
  • 3. Gdy ciasto będzie miało już w miarę jednolitą konsystencję, posypujemy blat płatkami owsianymi i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 cm. Za pomocą okrągłej formy o średnicy 7,5 cm wycinamy 12 kół (ja używam zawsze szklanki). W razie potrzeby ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy.
  • 4. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 min lub do momentu, aż staną się chrupkie. Upieczone ciastka wyjmujemy do ostygnięcia.

Porady

Podajemy z masłem, serem, dżemem lub miodem wrzosowym, który jest szkockim specjałem. Do ciastek doskonale pasuje również wędzony łosoś, serek homogenizowany, siekany szczypiorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować