Zupa szczawiowa

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Minęły święta Wielkanocne chce się czegoś innego . Dzisiaj pyszna wiosenna zupa. Szczawiowa z jajem z pyszna śmietaną .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    5 ziemniaków
    3 marchewki starte na tarce
    por 100 gram
    pietruszka 100 g
    seler 100 g
    ziele angielskie 3 szt
    liść laurowy 2 szt
    3 litry wody
    słoiczek siekanego szczawiu Develey
    śmietana 18% 200 g ( do zupy )
    6 jaj
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy udka z kurczaka liść laurowy ziele angielskie, marchew, startą pietruszkę por i seler. Gotujemy na małym gazie koło godziny. Mięsko z mięknie wtedy wyjmujemy. i wkładamy siekany szczaw ze słoiczka Gotujemy razem z 20 minut i dodajemy śmietanę ( do słoiczka wlewamy gorący wywar z garnka i dodajemy śmietanę mieszamy , aż nie bedzie żadnej grudki i dopiero dodajemy do zupy. mamy pewność że nam się nie zważy ). 2-3 minuty i gotowe Gotujemy osobno jaja. Po ugotowaniu obieramy ze skorupki jaja i kroimy w ćwiartki układamy na 4 talerzach i zalewamy gorącą szczawiówką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować