Szczawiowa z ryżem

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Moja pierwsza zupa szczawiowa tej wiosny polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • * 400 g kości wieprzowej
    * 2 duże garście szczawiu świeżego łąkowego
    * 1 marchewka
    * 1 szklanka ryżu
    * 1 łyżeczka vegety
    * 100 ml śmietany 18%
    * sól do smaku
    * szczypta pieprzu
    * Dodatkowo:
    * jajka gotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość myjemy wkładamy do garnka zalewamy około 2,5-3 litry wody dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i gotujemy około 15 minut po czym wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ryżu uważać aby się nie rozleciał,doprawiamy do smaku vegetą . Szczaw opłukać dobrze pod bieżącą wodą ,włożyć do małego rondelka zalać niewielką ilością wody ,gotować około 2 -3 minuty po czym odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito i dodać do już prawie miękkiego ryżu. Pogotować razem około 5 minut jeszcze ,zabielić śmietaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zupy .Odstawić nie gotować. Podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo. Zupa jest bardzo smaczna i najlepiej smakuje z majowego szczawiu.Należy jednak pamiętać aby nie jeść jej dość często gdyż skutecznie wypłukuje wapń z organizmu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować