składniki podstawowe
ok. 600 g mięsa mielonego, u mnie dziczyzna
ok. 10 marynowanych papryczek wiśniowych z serem
papryczka jalapeno, może być marynowana
ok. 10 różyczek kalafiora
składnik podstawowy dodatkowy
ok. 10 dużych czarnych oliwek
Szaszłyki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy z drobno posiekaną dymką, pietruszką i czosnkiem doprawiamy solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
2.Na wykałaczki do szaszłyków nabijamy oliwkę, paprykę, kalafiora, mięso, tak do wykończenia składników (kolejność dowolna). Szaszłyki pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 minut. Podajemy z dowolnym sosem, czosnkowym, jogurtowym, musztardą lub tysiąca wysp.
Porady
Najlepiej smakuje z sosem tysiąca wysp. Przepis na sos tysiąca wysp oraz kilka innych znajdziecie:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kilka-pomyslow-na-sosy-salatkowe
Komentarze