Szaszłyki z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne danie idealne na każdą okazję

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe
    ok. 600 g mięsa mielonego, u mnie dziczyzna
    ok. 10 marynowanych papryczek wiśniowych z serem
    papryczka jalapeno, może być marynowana
    ok. 10 różyczek kalafiora

    składnik podstawowy dodatkowy
    ok. 10 dużych czarnych oliwek

    składniki robocze:
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    pietruszka
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz kolorowy

Szaszłyki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z drobno posiekaną dymką, pietruszką i czosnkiem doprawiamy solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 2. Na wykałaczki do szaszłyków nabijamy oliwkę, paprykę, kalafiora, mięso, tak do wykończenia składników (kolejność dowolna). Szaszłyki pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 minut. Podajemy z dowolnym sosem, czosnkowym, jogurtowym, musztardą lub tysiąca wysp.

Porady

Najlepiej smakuje z sosem tysiąca wysp. Przepis na sos tysiąca wysp oraz kilka innych znajdziecie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kilka-pomyslow-na-sosy-salatkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy