Szaszłyki w sosie sezamowym i baba ghanoush - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożone krewetki i pokrojone w kostkę filety z kurczaka daliśmy do marynaty przygotowanej na bazie gotowego sosu sezamowego, wymieszanego z posiekaną drobniutko cebulką i czosnkiem, jogurtem naturalnym, cytryną, solą i pieprzem. Po kilku godzinach nabiliśmy mięso i krewetki na patyczki, obtoczyliśmy szaszłyki we wiórkach kokosowych. W nagrzanym piekarniku (200 stopni) na kratce grillowej bardzo szybko przyrumieniły się na złoty kolor. Nie mierzyłam czasu, raczej starałam się obserwować zmieniający się kolor mięsa i kokosu. Kokos dał szaszłykom chrupkość i egzotyczny smak. Na talerzu warto położyć kawałek cytryny, do ewentualnego skropienia szaszłyków.
2.Trzy bakłażany układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je około 30 minut, co jakiś czas obracając, aż cała ich skórka prawie sczernieje.
Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia.
Siekamy drobno cebulę, czosnek i zieloną pietruszkę, a nasiona kuminu prażymy na mocno rozgrzanej patelni. Skórkę pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w średnią kostkę.
Gdy bakłażany przestygną, obieramy je z przypalonej skórki. Następnie siekamy nożem na desce i dodajemy sos sezamowy. Dodajemy pomidora, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, kumin i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3.Nasz sos sezamowy, zrobiliśmy w oparciu o gotowy sos sezamowy, mieszając go z jogurtem niesłodzonym, czosnkiem, cytryną, doprawiając solą i pieprzem wg uznania.
Komentarze