Szarlotka z migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej.

Składniki:

  • Na blaszkę 36x24cm

    Ciasto:
    300g masła
    3 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    2 kg jabłek (przed obraniem)
    2 op budyniu śmietankowego
    850ml mleka 3.2%
    6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku budyniowym)
    ok 2 łyżki cynamonu
    100g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Szarlotka Desery

Szarlotka z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etap I 1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce ok 30 minut, a następnie dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość ok 2cm większą od formy. Wykładamy na nią i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 15 minut.
  • Etap II 2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany budyń.
  • Etap III 3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem.

Porady

Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować