Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder , zimne masło i
słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO ( przepis na moim profilu). Jeśli jch nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g .Całość zagniatamy na kruszonkę.
Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto , wstawiamy do lodówki.
2.Obrane jabłka prażyny , w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier.
Jabłka zdejmujemy z kuchenki , dwie , trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę mietową łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej.
Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm. , ciasto lekko nakłuwamy .
Nakładamy masę jabłkową , przykrywamy resztą ciasta.
3.Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym.
Ciasto pieczemy w 180 C , około 50-60 minut.
Ciasto jest bardzo aromatyczne , gorąco polecam .
Smacznego.
Porady
Przepis na yrop buraczany : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrop-buraczany-1
Komentarze