Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mięta świetnie łączy się z jabłkiem i ... młodym burakiem. Zachęcam do spróbowania.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    mąka pszenna 320 g
    masło lub margaryna 200 g
    cukier puder 85 g
    buraczki z syropu 38-40 g
    jajko 1 małe
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

    Masa
    jabłko kwaśne 1,5 kg
    mięta świeża siekana 2 garście
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    sok z cytryny łyżeczka
    cukier 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13rbyyp 1. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder , zimne masło i
    słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO ( przepis na moim profilu). Jeśli jch nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g .Całość zagniatamy na kruszonkę.
    Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto , wstawiamy do lodówki.
  • image-2bf4se7 2. Obrane jabłka prażyny , w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier.
    Jabłka zdejmujemy z kuchenki , dwie , trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę mietową łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej.
    Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm. , ciasto lekko nakłuwamy .
    Nakładamy masę jabłkową , przykrywamy resztą ciasta.
  • 3. Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym.
    Ciasto pieczemy w 180 C , około 50-60 minut.
    Ciasto jest bardzo aromatyczne , gorąco polecam .
    Smacznego.

Porady

Przepis na yrop buraczany : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrop-buraczany-1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować