Szarlotka z malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Pyszne połaczenie malin i jabłek otulone kruchym ciastem.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g margaryny Palma z Murzynkiem
    350 g cukru
    500 g mąki pszennej,
    3 żółtka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    150 ml śmietany
    1 kg jabłek
    1/2 szkl malin ,
    cukier puder,
    polewa gotowa,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szarlotka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy z pół szklanki cukru. Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej.
  • 2. Miksujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia z margaryną ,następnie dodajemy żółtka,cukier i śmietanę .
    Wyrabiamy następnie ręcznie gładkie ciasto,1/3 odkładamy na kruszonkę .
  • Szarlotka z malinami 3. Wylepiamy reszta ciasta tortownice o średnicy 23 cm razem z jej bokami. Wykładamy uprażone jabłka i posypujemy malinami.
  • 4. Ciasto na kruszonkę wałkujemy i wykrawamy z niego kształty foremkami. Układamy na jabłkach. Pieczemy w nagrzanym do 180* C piekarniku przez 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy