Szarlotka z lodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Spotkanie we dwoje przy takim deserze uda się na pewno.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● jajko
    ● 2 żółtka
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● kostka masła.
    Oraz: 2 kg jabłek
    ● 2 łyżeczki cynamonu
    ● lody
    ● cukier puder

Szarlotka z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki i proszek przesiewamy
    i siekamy z masłem. Dodajemy
    cukier, jajko i żółtka i zagniatamy
    ciasto. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy.
    Piekarnik rozgrzewamy
    do temp. 180 °C.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach. Jeden
    placek wykładamy na wysmarowanej
    blaszce i pieczemy
    10 minut. Kładziemy jabłka, posypujemy
    cynamonem, przykrywamy
    drugim plackiem. Pieczemy
    45 minut. Posypujemy
    cukrem pudrem. Jeszcze gorące
    ciasto podajemy z lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy