Szarlotka (z lodami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli i jajka wyrabiamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.
2.Jabłka obieramy. Część z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zaczynamy je prużyć. Po ok. 10 minutach dodajemy odrobinę cynamonu i cukier do smaku. Aby zagęścić dodajemy łyżkę budyniu.
3.Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi.
4.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.50 minut w w 180*C.
5.Po upieczeniu ciepłe ciasto kroimy na kawałki. Przekładamy na talerzyki i kładziemy przy nim po 2 gałki lodów.
Porady
Już przygotowaną szarlotkę z lodami możemy polać polewą czekoladową.
Lody są opcjonalnym dodatkiem - szarlotka bez nich również jest dobra.
Komentarze