Szarlotka (z lodami)

0 (0 ocen)

Idealny pomysł na deser.

Składniki:

  • 23dag mąki
    15dag masła
    cukier wanilinowy
    jajko
    3 łyżki cukru
    łyżka budyniu śmietankowego
    szczypta soli
    2kg jabłek
    cynamon
    płatki migdałowe

    lody waniliowe lub śmietankowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka (z lodami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0losgc9 1. Z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli i jajka wyrabiamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.
  • image-1fwbp6a 2. Jabłka obieramy. Część z nich ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pozostałe kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zaczynamy je prużyć. Po ok. 10 minutach dodajemy odrobinę cynamonu i cukier do smaku. Aby zagęścić dodajemy łyżkę budyniu.
  • image-0ivvh9d 3. Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.50 minut w w 180*C.
  • 5. Po upieczeniu ciepłe ciasto kroimy na kawałki. Przekładamy na talerzyki i kładziemy przy nim po 2 gałki lodów.

Porady

Już przygotowaną szarlotkę z lodami możemy polać polewą czekoladową. Lody są opcjonalnym dodatkiem - szarlotka bez nich również jest dobra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować