Szarlotka z kratką

0 (0 ocen)

Klasyk wśród ciast z jabłkami :) Pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam :)

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    200g masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 żółtko
    80g rodzynek
    1 i 1/2 kg jabłek
    sok z cytryny
    2 torebki cukru waniliowego
    1 torebka budyniu waniliowego
    esencja rumowa
    cynamon
    bułka tarta
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery

Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło, jajka, żółtko i 3/4 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • jabłka upraż 2. Rodzynki zalej esencją rumową z odrobiną wody. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Szklankę wody zagotuj ze szczyptą cynamonu, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jabłka, duś około 5 minut, następnie dodaj rodzynki. Budyń rozprowadź w połowie szklanki wody (jeśli jabłka są bardzo soczyste zamiast wody można użyć ostudzonego soku jabłkowego), dodaj do jabłek i zagotuj.
  • jabłka ułóż na cieście 3. Tortownicę o średnicy 26 cm wylep 2/3 ciasta razem z bokami . Posyp bułką tartą i napełnij masą jabłkową.
  • na jabłkach ułóż kratkę 4. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij na paski o szerokości około 1 cm i ułóż na cieście kratkę. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone ciasto polej lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować