Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło, jajka, żółtko i 3/4 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Rodzynki zalej esencją rumową z odrobiną wody. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Szklankę wody zagotuj ze szczyptą cynamonu, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj jabłka, duś około 5 minut, następnie dodaj rodzynki. Budyń rozprowadź w połowie szklanki wody (jeśli jabłka są bardzo soczyste zamiast wody można użyć ostudzonego soku jabłkowego), dodaj do jabłek i zagotuj.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm wylep 2/3 ciasta razem z bokami . Posyp bułką tartą i napełnij masą jabłkową.
4.Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij na paski o szerokości około 1 cm i ułóż na cieście kratkę. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone ciasto polej lukrem. Smacznego!
Komentarze