Wspaniale komponuje się z aromatyczną, mleczną kawą.
50 min
Składniki:
składniki ciasta:
1,5 szklanki mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kruszonki:
1 i 1/4 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
pół szklanki płatków migdałów
masa jabłkowa:
około 5-6 dużych jabłek
szklanka jeżyn
łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki cynamonu
cukier kryształ
Szarlotka z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Wyłóż na blaszkę o
wymiarach 24 na 36 cm.
2.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Zasyp cukrem kryształem i po
kilkunastu minutach odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cukier waniliowy i
cynamon, dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż na ciasto, posyp jeżynami.
3.Składniki na kruszonkę dokładnie rozetrzyj w dłoniach. Posyp
ciasto. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut.
Komentarze