Szarlotka z bezą

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wszyscy zajadamy jabłka,jem i ja!a oto moja pierwsza szarlotka :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g mąki
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g masła

    1.5 kg jabłek
    1 szklanka cukru (250ml)
    2 łyżeczki cynamonu

    2 białka
    3/4 szklanki cukru
    odrobina soli
    1 łyżka budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i posiekane masło.
    Wszystko szybko zagniatamy.
    Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

    Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
    Dodajemy cukier i cynamon - mieszamy.

    Ciasto wałkujemy, dodajemy mąki w razie potrzeby.
    Formę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia.

    Częścią ciasta wykładamy dno tortownicy i nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180stopni.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier.
    Gdy masa zrobi się jednolita, dodajemy budyń - miksujemy.

    Boki tortownicy wykładamy resztą ciasta.
    Dodajemy jabłka, wyrównujemy.
    Na koniec nakładamy pianę z białek,
    widelcem formując "stożki".

    Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować