Szarlotka z zapiekaną pianką i rodzynkami

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie ma, to jak poczciwa, pachnąca, jesienna szarlotka. Dodatek rodzynek wzbogaca jej smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    500 g mąki pszennej, przesianej
    1 1/2 kostki margaryny
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek

    Pianka:
    6 białek
    4 łyżki cukru

    Nadzienie jabłkowe:
    1,2 kg jabłek
    5 czubatych łyżek cukru
    100 g namoczonym rodzynek
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Szarlotka z zapiekaną pianką i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Do miski wsypujemy, dodajemy wszystkie składniki.
  • kruche ciasto 2. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Z ciasta odkładamy garść - na skubankę na wierzch.
  • jabłka 3. Nadzienie jabłkowe:
    Owoce myjemy, obieramy ze skórki.
  • wyjmowanie gniazd nasiennych z jablka 4. Usuwamy gniazda nasienne specjalnym wygodnym przyrządem.
  • starte jabłka 5. Jabłka ścieramy na grubej tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • prażenie jabłek 6. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier i rozparzamy na gładką masę, ok. 25 min.
  • rodzynki w nadzieniu jabłkowym 7. Następnie wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki. Mieszamy dokładnie.
  • ciasto kruche w blaszce 8. Na blaszkę 23x33 cm wyłożoną pergaminem, wykładamy równo kruche ciasto.
  • nakłuwanie widelcem ciasta kruchego 9. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • nadzienie jabłkowe na kruchym cieście 10. Na kruche ciasto rozsmarowujemy równo nadzienie jabłkowe.
  • cynamon na cieście 11. Posypujemy cynamonem.
  • poskubane ciasto na wierzchu 12. Następnie skubiemy pozostawione kruche ciasto.
    Pieczemy w temp. 170 stop. przez ok. 35 min.
  • ubijanie piany z białek 13. Pianka:
    Z białek ubijamy gęstą pianę. Do sztywnej wsypujemy cukier, krótko ubijamy.
  • piana na wierzchu ciasta 14. Na podpieczone ciasto kruche z nadzieniem, wykładamy równo piankę.
  • upieczona szarlotka z pianką 15. Ciasto wkładamy ponownie do pieca i w temp. 160 stop. C zapiekamy na złoty kolor, ok. 15 min.
    Ciasto pozostawiamy w piecu wyłączonym przez chwilkę, aby pianka nie opadła.
  • szarlotka z pianką i rodzynkami 16. Wystudzone ciasto wyjmujemy z blachy, zdejmujemy pergamin.
    Kroimy na kwadraty. Układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  • szarlotka z pianką i rodzynkami 17. Smacznego :)

Porady

W wersji dla dorosłych możemy rodzynki namoczyć w rumie. Najlepiej, gdy użyjemy jabłek twardych, jesiennych, np typu Reneta: szara lub złota. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Ilość cukru do nadzienia, zależy od kwasowości owoców. Możemy wsypać mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować